🍞

En introduksjon til Mastodon

Skrevet av @elilla@transmom.love, oversatt til norsk av @lisawe@snabelen.no og @dltq@oslo.town 6. november 2022, korrekturlest av @sigvat@snabelen.no og et par anonyme hjelpere. Takk til alle sammen! Original tekst: A futuristic Mastodon introduction for 2021

Fokusert på ting som dukker opp ofte og som jeg ikke ser forklart så ofte.

Her er det viktigste poenget: Du kan aldri se eller søke i alt som er lagt ut på Mastodon. Du kan bare se innholdet som serveren din kjenner til. Dette har noen fascinerende, positive, implikasjoner som ikke er helt åpenbare. For mer informasjon om hva "din server" er og hvordan den vet om ting, fortsett å lese.

OK, hva er en masto?

Som Twitter, men i 🌌‍✨‍fødiverset‍ (allheimen)✨‍🌌.

(>.>) og hva er “fødiverset” eller “allheimen”, tullebukk?

Du vet hvordan det er hvis du har en e-postkonto på Gmail, og vennen din har en e-postkonto på Yahoo så kan dere fortsatt sende e-post til hverandre? Men hvis du har en konto på Twitter og vennen din har en konto på Instagram, kan du ikke sende meldinger, kommentere, følge, like eller dele deres søte insta-antrekk fra Twitter. Du må opprette en konto på Instagram.

Fedi (kort for fødiverset etter det engelske ordet fediverse) er som e-post, men for alt.

Alt? Instagram også? Men jeg trodde det bare var hippie-Twitter eller noe?

Det er begge deler.

 • Se for deg at studentsamskipnaden din kunne kjøre sin egen kopi av Twitter, med deres egne brukere og regler og så videre. Og kjæresten din sitt bofellesskap kan kjøre sitt eget lille Twitter selv. Og Twitterne deres kan kommunisere og samhandle.
 • Og i tillegg til det, så kan alle kjøre sitt eget Instagram, sine egne YouTuber og de kommuniserer mellom seg selv og hverandre. Så du kan abonnere på video-strømmesiden til kjæresten din sitt bofellesskap, fra studentsamskipnaden sitt mikrobloggsted. Du trenger ikke opprette en konto for videodeling hvis du aldri kommer til å poste videoer.

Alt dette finnes allerede. Mastodon er en app som Twitter, men føderert. Misskey er også en app som Twitter, men føderert. Så folk som bruker Mastodon kan lese, like, følge osv. personer som bruker Misskey. Så er det Pixelfed, en plattform for deling av bilder, som Instagram. Men føderert. Så du kan følge din venns Pixelfed-konto fra Mastodon-kontoen din og se kattebildene deres på din Twitter-lignende hjemmeside, du trenger ikke installere Pixelfed-appen eller opprette en konto der. Og Peertube er en tjeneste som Youtube, men føderert, så du kan følge med osv. osv.

OK, få meg til å få lyst på dette ~ hvorfor skulle jeg bry meg?

Ingen kapitalistisk kontroll: Det er ikke én stor bedrift som lager reglene.

Ingen annonser, ingen sporing: Ingen.

Programvare med åpen kildekode: Alle som kan lese kode kan se hva den gjør. Så du vet at det ikke er noen sporing eller tvilsomme ting som skjer.

Ikke avhengig av én enkelt komponent: Selv om en Mastodon-nettside er kjøpt av Elon Musk, kan ikke føderasjonen i seg selv være det, fordi fødiverset (allheimen) ikke er et nettsted, det er en kommunikasjonsmetode som alle kan bruke.

Ikke noe ondsinnet design: Det er ikke laget for å være avhengighetsskapende. Ingen algoritmer som maksimerer engasjement. Tidslinjer er sortert etter tid, ikke etter clickbait. Ingenting blir “promotert”. Det er ingen sitat-retweets. Retweeting kalles «boosting»; dette gjør det åpenbart for alle hvorfor du ikke bør retweete kjipe ting for å kritisere eller håne det. (På Twitter var mesteparten av feeden min sitat-retweets som sarkastisk disset ting jeg hater, og dermed utsatte meg for dem; på masto består mesteparten av feeden min av at folk gir hverandre emosjonell støtte.)

Små, intime, tettknyttede fellesskap skreddersydd for deg: Det er dette jeg skriver denne FAQen for å snakke om, egentlig. Alles syn på nettverket er forskjellig. Innlegg når ikke hele Mastodon. Innlegg med hashtagger er ikke synlige for alle i verden som søker etter hashtaggen. Dette er ikke umiddelbart åpenbart og jeg vil si at det er den aller mest undervurderte funksjonaliteten i Mastodon: Etterhvert som tiden går, bygges det naturlig opp en graf av koblinger som fungerer for deg.

Min erfaring er at ikke bare ser jeg nesten aldri nazister og TERFer, jeg får nesten aldri techbro replyguys som popper opp – ikke fordi jeg blokkerer, men på grunn av måten tilkobling og oppdagelse fungerer. Forskjellen på humøret når jeg bruker masto sammenlignet med Twitter eller Reddit er som natt og dag.

Disse “gode vibber”-hipsternettverkene er alle ørkener. Det finnes ingen måte å unnslippe våre kapitalistiske overherrer på. Finnes det en gang folk der?

Opplevelsen kan variere, men den er bedre enn du tror. (Oversetternes kommentar: Spesielt etter at Musk overtok Twitter og gjorde store endringer i starten av November 2022, som førte til at en mengde brukere flyttet over til Mastodon.) Jeg har fått venner til å prøve det ut som aldri fant folk å kommunisere med, men når du får taket på hvordan det hele fungerer, da fungerer det virkelig. Jeg ser folk knytte bånd over ting som: Åpen kildekode-teknologi, organisering av anarkistisk opprør, LHBTQ+, nevrodiversitet/pluralitet/psykisk helse, furry/kin/kink, hekseri, t4t-hookups og å snakke japansk (det er populært i Japan av personvernhensyn). Det er i alle fall det jeg kan observere i mitt hjørne av fødiverset. Den delen av nettverket jeg ser gjenspeiler mine interesser. Skjønner du hva jeg mener?

For meg er dette ærlig talt det beste sosiale nettverket jeg noen gang har prøvd. Jeg har vært Veldig Online i 21 år, og jeg har aldri fått så mange nye venner så ofte og så dypt som jeg har gjort i fødiverset. Nesten alle som kommer og besøker meg IRL i mitt eget hus i disse dager er fra masto.

ok, jeg vil se hvordan det ser ut, jeg oppretter en konto på mastodon.social

Nei!! Jeg mener hm det trenger du ikke gjøre. Mastodon er ikke et nettsted på https://mastodon.social.  Mastodon er ikke et nettsted i det hele tatt; det er et system for å kommunisere med et hvilket som helst annet nettsted i fødiverset. Tenk på fødiverset mer som et språk enn et sted.

Twitter har bare ett nettsted, twitter.com. Denne nettsiden eies av Elon Musk og han styrer hva som skjer der.

Fødererte tjenester kan ha like mange nettsteder som antall folk som ønsker å sette opp en server/instans. Igjen er det som e-post; du kan alltid opprette et nytt e-postdomene, og eksisterende domener snakker fornøyd med nykommerne.

I fødivers-sjargong kalles nettsidene for instanser. Noen eksempler på masto-instanser er mastodon.social (“generell”), scholar.social (akademia), kolektiva.social (aktivisme), queer.party (homofile) og mstdn.jp (stort i Japan). Når instanser snakker med hverandre, sier vi at de fødererer med hverandre.

Oversetternes kommentar: Instanser kan også sette regler for hvem som får med. EU med sitt EU Voice og Tyskland har offisielle instanser der kun offisielle etater kan registrere seg, mens MIT har en instans der man må ha en e-postkonto hos mit.edu for å få bli med. Dette fungerer tilsvarende som verifikasjon på Twitter, og man kan stole på at folk fra disse instansene er dem de gir seg ut for å være.

(Merknad for teknologifolk: Språket er ActivityPub; du trenger et DNS-domene for å snakke i føderasjonen; Mastodon er en ActivityPub-webapp med åpen kildekode; den tilbyr både et nettlesergrensesnitt og et API som brukes av forskjellige native-klienter.)

🤔 Så hvordan blir jeg med?

Velg en instans du trives med og opprett en konto på nettsiden til den instansen (se forslag nedenfor).

Når du har en konto, kan du bruke den via instansens nettside (med nettleser på PCen, nettbrettet eller mobilen), eller så kan du bruke Mastodon-kompatible apper som Toot! og Tusky. En liste over apper finner du på https://joinmastodon.org/apps.

Og når du har satt opp kontoen (husk å sette opp tofaktor-autentisering!), kan du følge, samhandle osv. med folk på hvilken som helst instans, ikke bare den du valgte. (Så lenge de ikke er blokkert av administratorene på instansen din.) Alt er det samme store fødererte universet. Allheimen / fødiverset.

Hvis jeg kan nå hele fødiverset (allheimen), hvilken rolle spiller det å velge en instans?

 • Instansen din er fellesskapet ditt: Det er mye enklere å bla gjennom innlegg fra din egen instans enn fra hvilken som helst annen. Det er med andre ord der det er enklest å oppdage nye folk å følge – og omvent er de folkene de som enklest oppdager deg.
 • Instansen din er vinduet ditt inn til fødiverset (allheimen): De andre medlemmene på din instans styrer hva slags innhold som dukker opp på instansen.
 • Instansen din er talerstolen din: På samme måte er dine offentlige innlegg umiddelbart tilgjengelige for de andre medlemmene på instansen og de er enklere å finne for de folkene som samhandler med dem. Se detaljer nedenfor.
 • Instansen din er verktøykassen din: Hver instans har ulike begrensninger for lengde på innlegg, ulike emojis, ulik synlighet for søkemotorer og så videre.
 • Instansen din bestemmer husreglene: Hver instans har ulike kriterier for hvem som kan bli med, regler for oppførsel, hvem som blokkeres og hvorfor, og så videre. Mine husregler, for eksempel, er mye strengere enn de på mastodon.social.

…og hvem eier alt dette? Hva prøver de å selge?

Hver instans eies av personene som driver nettstedet. Hvis du kan kjøre en nettsted-server, kan du lage din egen instans. Jeg pleide å kjøre instansen min hjemme fra min lille Raspberry Pi-datamaskin i stua, fram til venninnen til en venninne tilbød meg en raskere server.

Ingen sentral nettside? Ingen sentral myndighet? Jeg er ikke anarkist og jeg synes det høres veldig enkelt ut å misbruke. Hvordan stopper jeg trollene og nazistene?

På samme måte som vi gjør med e-post: man blokkerer. Som bruker kan du dempe eller blokkere individuelle kontoer eller hele instanser. I praksis tolererer de færreste instanser dårlig oppførsel – strengere regler enn Twitter er normen – og derfor er det vanligvis lett å oppdage de nazistiske instansene og blokkere dem når nye dukker opp. Jeg bruker Mastodon veldig mye og det er bare én gang jeg har opplevd noe uheldig, og da jeg sa ifra så meldte alle rundt meg videre og kuttet alle forbindelser til kiwifarmene/fascist-instansene som var opphavet, det var vakkert å se det skje.

(Legg merke til hva jeg mener med "alle rundt meg": Alle menneskene jeg fødererer med, alle menneskene som ser innholdet mitt, som igjen ikke er hele fødiverset.)

Instans-administratorer kan blokkere domener for hele instansen. Dette kalles de-føderering. For eksempel, hvis du vet at en instans med glede er vert for TERFer, kan din instans nekte å snakke med hele instansen deres, og nå vil ingen brukere av instansen din noen gang bli sett eller berørt av deres giftige budskaper.

Mange små myndigheter? Jeg er en anarkist, og det høres ut som det legger mye makt i hendene på instansadministratorer.

Jepp. Velg instanser som har verdier som samsvarer med dine (eller kjør din egen instans).

Legg spesielt merke til at Mastodon ikke har noen ende-til-ende-kryptering. Det betyr at serveradministratorene kan lese dine DM-er/private meldinger. Dette er også tilfellet for Twitter, Instagram osv., selvfølgelig, men bare fordi masto er litt mer privat, betyr det ikke at det er helt privat; ikke diskuter ting der som myndighetene eller fremmede makter kan bruke mot deg, bruk Matrix eller lignende.

Et annet problem med administrator-myndighet er at hvis administratorene dine defødererer en forekomst som har en venn du følger (eller en som følger deg), vil vennen din stille forsvinne fra feedene dine. Jeg anser dette som en feil – det burde være et varsel eller noe – men foreløpig anbefaler jeg å ha en sikkerhetskopi-liste over folk du snakker med, for sikkerhets skyld. Det finnes en eksportfunksjon.

(For teknikere: Jeg liker å bruke mastodon-backup for å arkivere mine egne innlegg daglig, og det lagrer følgere-/følgelistene dine også.)

Så blokkering er vanlig og sosialt akseptert? Jeg er en forsvarer av Ytringsfrihet og jeg synes dette høres dystopisk ut.

Det finnes mange ytringsfrihetsinstanser som har som policy at de skal føderere selv med nazister. Lag deg en konto der. N.B. Jeg kommer ikke til å føderere med deg og vi kommer aldri til å se hverandre, noe som egentlig er til det beste for oss begge.

Instanser er som leiligheten din; det å slippe inn på noen sin instans er et privilegium, ikke en rettighet.

Hva hvis administratorene på instansen min viser seg å være idioter?

Det finnes en migreringsfunksjon. Det er litt irriterende fordi alle må venne seg til å bruke det nye brukernavnet ditt og noe av konfigurasjonen du har gjort ikke blir migrert; men følgere vil automatisk bli omdirigert til den nye kontoen din og det settes opp en notis som forteller nye folk hvor de finner deg.

Fortell meg mer om denne magiske fellesskapsbyggende funksjonaliteten du elsker

Vær så snill; vær tålmodig med meg, OK? Det kommer til å ta litt tid å forklare, men når du skjønner det, så er det fascinerende. Jeg er ikke en gang sikker på om det ble designet slik med vilje, men det fungerer godt.

Mastodon funker så bra på grunn av to detaljer, som har ringvirkninger det er lett å undervurdere:

 1. Du kan ikke bla gjennom andre instansers innhold direkte. I stedet har instansen din lokale kopier av innholdet fra andre instanser og du ser disse lokale kopiene.
 2. Instansen din får ikke disse kopiene hvis ikke noen har bedt om dem først.

For eksempel, hvis du søker etter en hashtag, så vil ikke instansen din søke hos andre instanser etter innlegg som inneholder hashtaggen. I stedet søker den etter hashtaggen i de innleggene som den allerede hadde kopiert før du søkte. Med andre ord: Du kan bare se innhold som instansen din allerede kjenner til.

Instansen din får en kopi av innhold fra andre instanser:

 1. Hvis noen på instansen din følger en bruker på en annen instans og denne brukeren legger ut noe;
 2. Hvis noen på instansen din følger en bruker på en annen instans og denne brukeren “booster” en annen sitt innhold.

Igjen, tenk på det som e-post. Det å klikke “følg” er som å abonnere på en e-postliste; fra da av kommer alle innlegg til å sendes til innboksen din. Å klikke “boost” er som å videresende innlegget til alle følgerne dine; nå får de også en kopi av det. Søk på Mastodon er som å søke i innholdet i e-postinnboksen din. Det søker ikke i e-poster som aldri har blitt sendt til deg.

Forskjellen fra e-post er er at den samme “innboksen” deles av alle på instansen din. Så hvis noen på din instans følger @catra@horde.social, kommer du også til å kunne finne Catra. Hvis ingen andre på instansen din følger henne, vil ikke Catra en gang dukke opp i søk.

For å si det på en annen måte: Ditt syn på fødiverset styres av hva alle på instansen din samlet abonnerer på.

(Det finnes en måte å manuelt hente et innlegg som instansen din ikke har en kopi av: Lim inn lenken i søkefeltet. Du kan bruke denne teknikken for å svare på, booste og på andre måter interagere med  innlegg som du har funnet på andre måter.)

Kan du gi et eksempel, men liksom skeivere?

La oss si at @⁠kat@catgirl.social følger sin venninne på @⁠bun@bunnies.club. Bun åpner https⁠://bunnies.club i nettleseren sin, og legger ut en tut (som en tweet, men i masto). Hun sier: "Jeg elsker løvetann." Hun vil at alle skal vite om dette viktige faktum, så hun setter innlegget sitt som offentlig.

Siden det er et offentlig innlegg, kan alle lokale brukere – kaninene i bunnies.club – se dette innlegget på den lokale tidslinjen. Denne tidslinjen er som Twitter, folk på ett enkelt nettsted som kommuniserer.

I mellomtiden åpner Kat nettleseren sin og logger på catgirl.social. Husk at dette er en annen server, en helt annen datamaskin. Bun sitt innlegg om løvetann ble ikke lagret på denne datamaskinen i det hele tatt.

Men fordi Kat følger Bun, og bare på grunn av det, abonnerer datamaskinen som kjører catgirl.social på eksterne innlegg fra bun@bunnies.club. Så, i bakgrunnen, hadde allerede de små demonene inne i datamaskinene videresendt en kopi av Buns innlegg til catgirl.social, og denne kopien vises på Kats hjemmetidslinje (som viser innlegg fra alle de hun følger).

Kat åpner nettleseren sin og ser en tut fra @bun@bunnies.club som sier “Jeg elsker løvetann”. Hun klikker selvsagt "liker". Legg merke til at hun samhandler med kopien av innlegget på sin egen instans, catgirl.social (instansens "kollektive innboks"). Så hennes "liker"-aktivitet er lagret for denne kopien. På dette tidspunktet kan Bun ikke se det i det hele tatt. Men catgirl.social-demonene vil automatisk videresende denne “like” til bunnies.club, og så får Bun et varsel om at hun er likt.

I mellomtiden logger en annen catgirl, Mewie, på catgirl.social. Hun ønsker å finne nye folk å følge, så hun klikker på den fødererte/globale tidslinjeknappen. Dette viser alle offentlige innlegg som instansen vet om, det vil si de lokale, pluss eksterne som den har fått en kopi av (ikke: alle offentlige innlegg fra overalt). Fordi noen på catgirl.social fulgte Bun, fikk instansen en kopi av løvetann-innlegget. Fordi Bun merket det som offentlig, vil det nå vises for alle catgirls når de surfer på den fødererte/globale tidslinjen. Mewie får vite at Bun liker løvetann. Hun klikker "følg". Nå vil Buns innlegg vises på Mewies hjemmetidslinje også.

Legg merke til at den eneste grunnen til at catgirl.social får Buns eksterne innlegg er at Kat følger Bun. Kats beslutning om å følge Bun gjør Buns offentlige innlegg synlige for alle catgirls. Dette er grunnen til at det er viktig å velge en instans du kan trives med; personene på din instans avgjør hvilket innhold du ser, også for den offentlige (fødererte) tidslinjen og hashtag-søk.

I mellomtiden logger en hundejente, Dee, på dogfolk.online. Når det skjer, er det ingen i dogfolk som følger noen i bunnies.club. Så selv om Dee klikker på den offentlige tidslinjen, vil ikke Buns innlegg dukke opp. Instansen vet ikke om det.

Men Dee følger Kat, og Kat har bestemt seg for å booste Buns innlegg. Så det går:

@⁠bun@bunnies.club → innlegg sendes til følgere → @⁠kat@catgirl.social → boost til følgere → @⁠dee@dogfolk.online

Dee vil da få Buns innlegg via Kats boost, og det ene innlegget fra Bun vil nå vises på den offentlige dogfolk.online-tidslinjen også, for alle hundejenter, ikke bare Dee.

La oss si at Dee synes dette er søtt og følger Bun. Fra det tidspunktet, og først fra det tidspunktet, vil alle nye offentlige innlegg fra Bun bli kjent for dogfolk.online. (Gamle hentes ikke automatisk, selv om de er offentlige. For å fortsette med e-postanalogien får du bare e-poster sendt til deg etter at du begynte å abonnere.)

Artige konsekvenser: Delvis oppdagbarhet = utvelgelse av innhold = bygging av fellesskap

Jeg håper at jeg klarte å gjøre flyten av innlegg forståelig, for tenk på konsekvensene i det virkelige liv (IRL):

 • Hvis du blir medlem på en tematisk instans, som for eksempel social for venstreorienterte, vil innleggene dine dukke opp (via “lokal tidslinje”) til et fellesskap av likesinnede: Andre venstreorienterte.
 • Og de vil ikke dukke opp hos noen som administratorene på kolektiva de-federerer (kjente nazist-instanser og lignende).
 • Men det er bare toppen av isfjellet. Innleggene dine vil heller ikke vises på noen instans som rett og slett ikke vet om kolektiva.
 • Så hvis en “tech Free Speech”-instans ikke har noen brukere som følger deg, så vil aldri noen der se selv dine offentlige innlegg, selv om de ikke (ennå) er blokkert (de-føderert).
 • Men innlegget ditt kan potensielt nå dem via boosts.
 • Imidlertid: Selv hvis innlegget ditt er offentlig og kan boostes, så kan ikke folk booste det hvis de aldri ser det. Hvem kommer til å se det? Personene fra din instans, og følgerne dine (som du kan avvise).
 • Og disse folka (de andre på instansen din + følgerne dine) kan spre de offentlige innleggene dine kun til andre på sin egen instans og følgerne sine, og så videre. Hvis du deler kolektiva sine verdier, så er det mer sannsynlig at folk som følger folk som følger folk i kolektiva er, om ikke venstreorienterte, i alle fall folk som kommuniserer greit med venstreorienterte. Som sannsynligvis kan være folk som du synes det er ålreit å snakke med.
 • La oss anta at venstreorienterte folk ofte liker “mate”-te av en eller annen ukjent grunn. Du legger ut en oppskrift på mate-te på social. Innlegget boostes og gjen-boostes blant det utvidede nettverket av instanser som kjenner til kolektiva, instanser som kjenner til disse instansene og så videre.
 • Så innlegget ditt ender opp med å nå folk som antageligvis er interesserte i mate-te og det når ikke folk som enten sannsynligvis er uinteresserte (f.eks. Japanske brukere som ikke kan norsk) eller som er fiendtlig innstilt til deg (f.eks. instanser for Trump-tilhengere).

Legg merke til hvordan dette er ting som skjer av seg selv. Det er ikke basert på blokkering, selv om blokkeringer er viktig for å luke vekk dårlige deler av nettverket. Men uavhengig av det, så er hver instans sitt syn på fødiverset (allheimen) unikt, og uten at noen gjør noe så konvergerer det naturlig mot et fellesskap som gir mening for medlemmene på instansen.

I praksis resulterer dette i en følelse av sosial samhørighet og intimitet som jeg ikke har kjent på nettet siden den første tiden på Livejournal.

Er ikke det en boble? Hvordan unngår du at det blir et ekkokammer?

Du kan følge folk med ulike synspunkter og verdier hvis du vil, ingenting stopper deg og du trenger ikke administratortillatelse for å gjøre det. Men hvorfor vil du skrive til folk som ikke vil lese det du skriver? Det er ikke mer en boble enn vennekretsen din er det.

Jeg får mye mer interaksjon fra et mye mer mangfoldig publikum her enn det jeg gjorde på Twitter, fordi én enkelt delt arena som Twitter ender opp med å skape et “superstjerne vs. dødelige”-motsetningsforhold, og som en vanlig dødelig som ikke legger ut agn for hete diskusjoner, var det aldri noen som leste det jeg skrev i utgangspunktet. Her er det en liten gruppe mennesker som alltid interagerer med det jeg legger ut, og jeg kjenner alle ved navn, og jeg elsker dem alle.

Men hvordan markedsfører jeg mine innlegg til et stort publikum i et system som dette?

Det er det som er så fint: Det gjør du ikke.

Hvordan gjør jeg alt lett synlig for et stort publikum?

Det gjør du ikke.